Oftalmološki pregledi

U skladu sa našim opredeljenjem da pružamo vrhunske medicinske usluge u oftalmologiji sledimo svetske standarde u opremi potrebnoj za dijagnostiku i hirurgiju. Naš tim oftalmologa pokriva sve subspecijalnosti u oftalmologiji. U savremeno opremljenim optičkim centrima možete uraditi sledeće preglede:

Pregled za određivanje naočara

Pregled za kontaktna sočiva

  • Autorefraktometrom se određuje približna dioptrija i zakrivljenost rožnjače
  • Određivanje najboljeg tipa kontaktnog sočiva pomoću topografije rožnjače
  • Provera vida na daljinu i blizinu
  • Postavljanje probnih sočiva
  • Pregled oka na biomikroskopu
  • Prepisivanje recepta za kontaktna sočiva
  • Pregled očnog dna i širenje zenica (po potrebi)
  • Obuka za nošenje kontaktnih sočiva

Specijalistički pregled

Subspecijalistički pregled

Pod subspecijalističkim pregledom podrazumeva se pregled i dijagnostika određenih delova ili bolesti oka a koji rade lekari koji su specijalizovani u toj oblasti. Lekarski tim Oculusa koga čine lekari svih oblasti oftalmologije međusobnom saradnjom omogućavaju potpunu pokrivenost pacijenta na vrhunskom nivou. U subspecijalističke preglede spadaju:

Korekcija vida

Naočare

korekcija-vida-naocare

Nošenje naočara je najstariji način korekcije vida. Sa druge strane, i pored postojanja kontaktnih sočiva i laserske korekcije vida, naočare su danas popularnije nego ikad ranije. Razlog tome je najverovatnije tehnološki razvoj u proizvodnji sočiva za naočare ali sigurno i dizajnerska vrhunska modna izrada okvira.

Opširnije o korekciji vida naočarima

Kontaktna sočiva

korekcija-vida-kontaktna-sociva

Skoro 20% ljudi koji imaju refrakcionu anomaliju koriguje vid pomoću kontaktnih sočiva. Tehnološki napredak u materijalima i izradi kontaktnih sočiva danas su takvi da ne postoji osoba koja ne može nositi kontaktna sočiva. Izbor vrste sočiva je jako veliki, tako da se za svako oko može prepisati najidealnije sočivo.

Opširnije o korekciji vida kontaktnim sočivima

Lasersko skidanje dioptrije

korekcija-vida-lasersko-skidanje-dioptrije

Lasersko skidanje dioptrije je najpopularniji i najjednostavniji način korekcije vida. Period praćenja pacijenata duži od 25 godina govori koliko je ova metoda pouzdana. Laserski zraci precizno oblikuju rožnjaču tako da je dovedu do stanja kada ona fokusira zrake direktno na mrežnjaču.

Opširnije o laserskom skidanju dioptrije

Intraokularna sočiva

korekcija-vida-intraokularno-socivo

Kod operacije katarakte, visokih kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma laserska korekcija vida nije najbolje rešenje bilo zbog toga što se rožnjača mora mnogo istanjiti ili zbog toga što se predviđa zaostatak dioptrije. U tim slučajevima pravo rešenje je ugradnja intraokularnih sočiva.

Opširnije o intraokularnim sočivima

Okuloplastična hirurgija

Rekonstruktivna hirurgija

Okuloplasticna-i-rekonstruktivna-hirurgija
Plastična hirurgija se obično doživljava kao postupak ulepšavanja a ne kao ispravljanje nekog nedostatka ili funkcije. Oftalmoplastični i rekonstruktivni hirurzi ispravljaju mnoge nedostatke koji ometaju normalnu funkciju očiju. Ove operacije su funkcionalne jer normalizuju zaštitnu ulogu kapaka i omogućavaju normalno funkcionisanje oka.

Opširnije o okuloplastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji

Hijaluronski dermalni fileri

Hijaluronski dermalni fileri
Hijaluronski fileri su najbolje rešenje za one koji žele da uklone bore sa lica, a ne žele da to urade hirurgijom. Oni su pravi izbor tretmana za muškarce i žene koje žele da odole starenju. Filerima se postiže potpuno prirodan osećaj i mladolik izgled lica pa je to razlog za njihovu izuzetnu popularnost širom sveta. Izbor tretmana za uklanjanje bora će biti donet tokom konsultacije sa lekarom.

Opširnije o hijaluronskim dermalnim filerima

Hirurgija rožnjače

Transplantacija rožnjače

Transplatacija rožnjače
Transplantacija rožnjače je operacija pri kojoj se bolesna, zamućena i neprovidna rožnjača zameni zdravom, doniranom rožnjačom. Ovaj tip transplantacije danas je najčešći medju svim transplantacionim hirurškim intervencijama. Uspešnost, za razliku od drugih, je preko 90% pošto je rožnjača imunološki privilegovano tkivo jer nema krvnih sudova.

Opširnije o transplantaciji rožnjače

Lečenje keratokonusa

Više o Lečenju keratokonusa
Keratokonus je neizlečiva bolest koja obično počinje u pubertetu. Ima četri stadijuma progresije i svaki od njih ima posebne principe lečenja. Zbog keratokonusa nije moguće trajno izgubiti vid. Pacijenti koji imaju keratokonus moraju imati svog stalnog oftalmologa koji će pratiti napredovanje bolesti i odlučiti o pravovremenim intervencijama.

Opširnije o lečenju keratokonusa

Hirurgija katarakte

Lečenje katarakte

Transplatacija rožnjače
Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva u oku koje napreduje postepeno i dovodi do gubitka vida u uznapredovaloj fazi. Napredovanje bolesti se ne može sprečiti nikakvim lekovima. Vreme operacije zavisi od toga koliko katarakta ugrožava životne aktivnosti.

Opširnije o lečenju katarakte

Lečenje sekundarne katarakte

Transplatacija rožnjače
Pod sekundarnom kataraktom podrazumeva se zadebljanje i zamućenje zadnje kapsule prirodnog sočiva. U tu kapsulu se tokom operacije katarakte postavi veštačko intraokularno sočivo. Najčešće se javlja 1-2 god. posle operacije katarakte.

Opširnije o lečenju sekundarne katarakte

Hirurgija retine

Vitreoretinalna hirurgija

Vitrektomija
Vitrektomija je jedna od najsloženijih mikrohirurških operacija oka. Često je i jedina terapija mnogih bolesti zadnjeg segmenta oka. Operacija vitrektomije zahteva vrsnog hirurga, primenu vrlo specifičnog instrumentarijuma kao i savremenog visoko specijalizovanog aparata da bi se uspešno izvela. Tokom operacije često se koristi laser tretman mrežnjače.

Opširnije o vitreoretinalnoj hirurgiji

Laser fotokoagulacija

Laser fotokoagulacija
Lečenje laserom vrši se u ranoj fazi bolesti. Cilj laserskog lečenja je sprečavanje stvaranja novih, patoloških krvnih sudova i pojave krvarenja iz već stvorenih krvnih sudova. Laser fotokoagulacija se radi laserima specijalne talasne dužine i velike preciznosti (Eye Lite Laser). Intervencija se radi ambulantno i relativno je komforna.

Opširnije o laser fotokoagulacija

Anti-VEGF terapija

Više o Anti-VEGF terapiji
Anti-VEGF je grupa lekova koji smanjuju stvaranje novih krvnih sudova i otok oko njih. Oni se mogu koristiti u lečenju brojnih očnih bolesti kod kojih dolazi do stvaranja novih, patoloških krvnih sudova ili otoka na mrežnjači. Trenutno se kao anti-VEGF lekovi koriste Lucentis i Avastin.

Opširnije o anti-VEGF terapiji

Lečenje dijabetičke retinopatije

Lečenje dijabetičke retinopatije
Dijabetička retinopatija je još uvek jedan od tri najčešća uzroka slepila u svetu. Bez obzira što se mnogo više pažnje posvećuje redovnim godišnjim pregledima i prevenciji još uvek predstavlja veliki problem. Ukoliko se promene na očima nastale zbog dijabetesa otkriju na vreme, laserskim tretmanom bolest se može držati pod kontrolom.

Opširnije o lečenju dijabetičke retinopatije

Lečenje bolesti žute mrlje

Više o Lečenju bolesti žute mrlje
Degeneracija žute mrlje je oštećenje žute mrlje koje se javlja kod starijih osoba. Kako se životni vek globalno produžio, tako ovo oboljenje predstvlja rastući problem u oftalmologiji. Žuta mrlja ili macula je deo mrežnjače koji je odgovoran za centralni vid. Bolest ne dovodi do potpunog slepila.

Opširnije o lečenju bolesti žute mrlje

Hirurgija strabizma

Operacija strabizma
Ovaj tekst ima za cilj da objasni neka od pitanja koja biste mogli imati o operaciji strabizma. Ovde ne može biti navedeno sve jer se svaki pacijent i strabizam razlikuju. Vaš hirurg će razgovarati o svemu i pokušati na najbolji način da odgovori na sva pitanja. Operacije strabizma se rade često, i preko 90% pacijenata je značajno bolje nakon operacije. Uspeh operacije zavisi od mnogo faktora, uključujući pravac i veličinu razrokosti.

Opširnije o operaciji strabizma

Lečenje glaukoma

Pod glaukomom podrazumevamo veliku grupu bolesti oka kod kojih je zajedničko to što utiču na očni pritisak i dovode do oštećenja očnog živca. Glaukom je još uvek jedan od vodećih uzroka slepila u svetu. Još se naziva „tihi kradljivac vida“ jer ne mora davati nikakve simptome a vodi u definitivni gubitak vida. Ukoliko se otkrije pravovremeno bolest se može kontrolisati i izbeći gubitak vida.

Opširnije o lečenju glaukoma

Suzni putevi

Zapaljenje suzne kesice je bakterijska infekcija koja može biti akutna ili hronična. Praćeno je jednostranim hroničnim suzenjem oka a često i hroničnim konjunktivitisom. Inflamacija se mnogo češće prenosi iz nosa nego iz oka.

Opširnije o lečenju zapaljenja suzne kesice