Pod glaukomom podrazumevamo veliku grupu bolesti oka kod kojih je zajedničko to što utiču na očni pritisak i dovode do oštećenja očnog živca. Glaukom je još uvek jedan od vodećih uzroka slepila u svetu. Još se naziva „tihi kradljivac vida“ jer ne mora davati nikakve simptome a vodi u definitivni gubitak vida. Ukoliko se otkrije pravovremeno bolest se može kontrolisati i izbeći gubitak vida.

Dijagnostika glaukoma

Normalne vrednosti očnog pritiska su manje od 22 mm Hg. Ovo je granična vrednost ili „siva zona“ koja zahteva detaljnije ispitivanje na glaukom. Osobe sa pritiskom od 30 mmHg imaju 40 puta veću šansu za nastankom oštećenja očnog živca od osoba sa pritiskom od 15 mmHg. Kod pacijenata kod kojih je izmeren povišeni očni pritisak obavezno je sprovesti dijagnostiku na glaukom. Ona podrazumeva:

Zakažite pregled

Telefonom

Lečenje glaukoma

Lekovima – kapima

Cilj ove terapije je da se očni pritisak spusti dovoljno nisko da ne oštetiti očni živac. Iskusni oftalmolog – glaukomatolog će naći odgovarajuće kapi ili nekada kombinaciju više različitih  kapi koje će očni pritisak držati pod kontrolom. Pacijent mora shvatiti koliko je važno redovno ukapavanje kapi. Takodje je važno redovno kontrolisati očni pritisak.

Lasersko lečenje

U zavisnosti od tipa glaucoma primenjuju se različite vrste lasera. Laserska terapija je korisna, uglavnom dugotrajna I komforna za pacijenta. Radi se u kapljičnoj anesteziji, ambulantno. Pacijent posle lasera dobija odgovarajuću terapiju. Uglavnom laserska terapija  nema ili ima vrlo malo komplikacija.

Opširnije o laserskom lečenju glaukoma

Hirurgija glaukoma

Glaukom se operiše onda kada kapi i laser nisu dovoljni za kontrolu očnog pritiska i kada bolest napreduje. Trabekulektomija se gotovo uvek izvodi u lokalnoj anesteziji I po principu  dnevne hirurgije. Posle operacije potrebne su česte kontrole, a normalno je da vid bude nešto slabiji u prvih nedelju do dve dana, posle čega se obično vraća na preoperativni.

Praćenje bolesti

Koliko je važno blagovremeno otkrivanje bolesti i pravovremena i adekvatna terapija isto toliko ja važno praćenje bolesti. Glaukomski pacijent mora biti doživotno vezan za svog oftalmologa. Praćenje bolesti podrazumeva:

  • Redovno uzimanje terapije i kontrola intraokularnog pritiska na svaka 3 meseca čak i kada su vrednosti pritiska normalne tokom dužeg vremenskog perioda
  • Kompjuterizovano vidno polje jednom godišnje
  • HRT  ili OCT snimanje očnog živca jednom godišnje.
  • Najbolje je naizmenično raditi vidno polje i HRT na šest meseci jer se na taj način ranije može otkriti napredovanje i dekompenzacija bolesti.

Lekari koji se bave glaukom