Naočare

Prilikom kupovine naočara mora se voditi računa o obliku lica, tenu, boji kose, stilu osobe koja kupuje naočare. Svakako da je jako važna i dioptrija koju osoba ima. Zbog svega ovog treba imati strpljenja da se izabere odgovarajući okvir jer brend i moda ne znači da svakome odgovara. U odabiru rama od najveće pomoći je prodavac – optičar koji ima puno iskustva i zna koji okvir će biti najbolji za propisanu dioptriju.

Dizajn okvira za naočare

Naočare danas predstavljaju modni detalj i mnogo doprinose ukupnom utisku koji osoba ostavlja. O tome se danas vodi mnogo računa pa i poznate svetske dizajnerske kuće svake sezone imaju nove linije brendiranih okvira.  Mnogi ljudi, a posebno žene menjaju okvire za naočare kao što to rade sa obućom i tašnama da bi ih uklopile sa garderobom i ukupnim stajlingom.

Ženski okviri

Ove sezone su jako moderni okviri koji imaju mačkasti oblik, veselih boja, sa brendiranim oznakama i različitim ugaonim detaljima. Pored lepih boja i kvalitetnog materijala, izuzetno su udobne.

Ženski okvir za naočare

Muški okviri

I dalje su u modi stilizovani što diskretniji modeli od nerđajućeg čelika koji odaju prefinjeni stajling. Takođe su moderni plastični okviri sa brendiranim logotipom utisnutim u providnu pozadinu.

Muški okvir za naočare

Uniseks okviri

Uniseks su evergrin okviri za naočare koji su uvek moderni za oba pola. To su diskretni okviri „bez okvira“ ili  je oko stakla nevidljiva nit ili tanki metal. Najčešće su neutralnih boja i ovalnog oblika.

Unisex okvir za naocare

Materijali za izradu okvira

Materijali za izradu okvira danas su se revolucionarno promenili pojavom novih tipova materijala kao što su titanijum, karbon, ultem itd. Papučice koje leže na nosu danas se proizvode od vrlo kvalitetnih mekih silikonskih plastika koje su lagane i komforne pa ne prave neprijatne otiske na nosu. To je jako važno kod većih dioptrija stakala.

Hipoalergijski materijali

Ukoliko imate kožne alergije na materijal okvira koji sadrži primese nikla, tada se preporučuju hipoalergijski materijali kao što su titanijum i nerđajući čelik, koji ne izazivaju alergijske reakcije.

Fleksibilni materijali

Postoje okviri koji su napravljeni od savitljivih materijala kao što je ultem koji omogućava da se okvir savija u svim pravcima, a da se pritom ne polomi ili trajno promeni oblik.

Modularni okviri

Neki okviri napravljeni su tako da nisu pričvršćeni šrafićima, već se stakla uklapaju u okvir. Na taj način se mogu menjati stakla na istom okviru, a samim tim i izgled naočara.

Sočiva za naočare

Popularnosti naočara sigurno najviše doprinosi savremena tehnologija izrade stakala – sočiva za naočare. Te nove tehnologije omogućavaju da je kvalitet vida sa naočarima značajno bolji ali i da je izgled stakla, naročito kod visokih dioptrija, neuporedivo lepši. Postoje različiti tipovi sočiva za naočare i iskusni optičar će svakako svakom kupcu dati preporuku u zavisnosti od dioptrije. Ovde će biti samo nabrojane neke od prednosti različitih tipova stakala:

Asferična sočiva

Asferična sočiva se izrađuju tako što se njihova zakrivljenost smanjuje od centra ka periferiji i zbog toga su ona mnogo tanja i lakša od sferičnih koja imaju svuda istu zakrivljenost. Prednost asferičnog dizajna sočiva posebno dolazi do izražaja kod većih plus dioptrija. Zajedno sa visokoindeksnim staklima, asferični dizajn daje vrhunski kvalitet.

Foto osetljiva sočiva

Foto osetljiva ili fotohromatska sočiva menjaju svoju boju i zatamnjenje u zavisnosti od količine svetlosti kojoj su izložena. U zatvorenim prostorijama ona su normala, providna stakla. Na suncu ova stakla dobiju određenu boju (plava, siva, zelena, itd.) i postepeno se zatamne do određenog stepena. Ova stakla imaju i filtere za UV zrake.

Multifokalna sočiva

Progresivna sočiva omogućavaju ljudima sa presbiopijom jasan vid na različitim udaljenostima. Bifokalne naočare imaju dioptriju za daljinu i blizini ali na njima postoji vidljiva granica dok se kod progresivnih naočara na samom staklu ne vide nikakve linije izmedju različitih dioptrija. Progresivne naočare zahtevaju prilagođavanje od nekoliko dana.

Antirefleks sočiva

Sada vrlo moderna i preporučuju se osobama koje rade za ekranom. Ta sočiva imaju sloj koji sprečava refleksiju sa površine stakla i tako daje oku mnogo lepši, prirodniji izraz. Takođe, kod ovih stakala redukuje se odsjaj i tako omogućava bolji vid u noćnim uslovima.

Sočiva visokog indeksa

Sočiva visokog indeksa su tanja, lakša i estetski mnogo lepša od standardnih sočiva. Njihova prednost dolazi do izražaja kod većih dioptrija. Kod sočiva visokog indeksa 1.74 dobija se sočivo koje je za 30% tanje i 50% lakše od standardnog sočiva iste dioptrije.

Degresivna sočiva

To su u osnovi progresivna sočiva koja svojom specijalnom free-form geometrijom omogućavaju široko vidno polje na srednjoj udaljenosti. Upravo zbog toga se preporučuju kod osoba koje dugo rade za ekranom. Za pacijenta mnogo komfornije od multifokalnih sočiva.