Dijabetička retinopatija je još uvek jedan od tri najčešća uzroka slepila u svetu. Bez obzira što se mnogo više pažnje posvećuje redovnim godišnjim pregledima i prevenciji još uvek predstavlja veliki problem. Ukoliko se promene na očima nastale zbog dijabetesa otkriju na vreme, laserskim tretmanom bolest se može držati pod kontrolom. Međutim, uznapredovala bolest zahteva mnogo komplikovanije lečenje vitreoretinalnom hirurgijom, gde je ishod po vid mnogo problematičniji.

Dijagnoza dijabetičke retinopatije

  • Proveru vidne oštrine na daljinu
  • Proveru vidne oštrine na blizinu (čitanje)
  • Merenje očnog pritiska
  • Širenje zenica uz pomoć kapi
  • Pregled očnog dna sa posebnim lupama i mikroskopom
  • Snimanje žute mrlje i mrežnjače pomoću OCT
  • Fluoresceinska angiografija

Zakažite pregled

Telefonom

Lečenje dijabetičke retinopatije

Anti-VEGF

Injekcije koje se koriste u terapiji promena na retini nazivaju se anti-VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor). Anti-VEGF injekcije predstavljaju grupu lekova koji smanjuju nastajanje novoformiranih krvnih sudova. Ovi krvni sudovi su odgovorni za  propuštanje tečnosti i krvi u okolno tkivo retine.

Opširnije o injekcijama anti VEGF

Laser fotokoagulacija

Lečenje laserom vrši se u ranoj fazi dijabetičke retinopatije. Cilj laserskog lečenja je sprečavanje stvaranja novih, patoloških krvnih sudova i pojave krvarenja iz već stvorenih krvnih sudova. Laser fotokoagulacija se radi laserima specijalne talasne dužine. Laserski zraci, vrlo visoke energije, se fokusiraju na oštećenu retinu.

Opširnije o laser fotokoagulaciji

Vitrektomija

Vitrektomija je jedna od najsloženijih mikrohirurških operacija oka. Često je i jedina terapija mnogih bolesti zadnjeg segmenta oka. Vitrektomija zahteva primenu vrlo specifičnog instrumentarijuma kao i savremenih visoko specijalizovanih aparata da bi se uspešno izvela. Tokom operacije često se koristi laser tretman mrežnjače.

Opširnije o vitrektomiji

Lekari koji se bave dijabetičkom retinopatijom