Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva u oku koje napreduje postepeno i dovodi do gubitka vida u uznapredovaloj fazi. Napredovanje bolesti se ne može sprečiti nikakvim lekovima. Vreme operacije zavisi od toga koliko katarakta ugrožava  životne aktivnosti.

Pripremni pregled za operaciju katarakte

Preoperativni pregled traje oko sat vremena i posle njega se može reći da li postoje neki faktori rizika za izvodjenje operacije kao I da li treba sprovesti neka druga ispitivanja.

Nijedno ispitivanje koje se radi tokom preoperatvnog pregleda nije nimalo štetno za oko, i jedina nelagodnost su široke zenice zbog kojih pacijent mutnije vidi u periodu od 2 sata posle pregleda dok se zenice ponovo ne skupe.

Pregled podrazumeva:

Pregled omogućava lekaru da proveri stanje oka pacijenta i da na osnovu svih  merenja predloži pacijentu koje sočivo je za njega najbolje.Tokom operacije u oko se ugradi veštačko sočivo (intraokularno sočivo IOL). Vrlo je važno precizno izračunavanje dioptrije ovog sočiva jer od toga zavisi dioptrija oka posle operacije. O sočivu koje će biti ugradjeno u oko, kao i o željenoj postoperativnoj vidnoj oštrini odlučuju lekar i pacijent u razgovoru posle obavljenog pregleda.

Zakažite pregled

Telefonom

Pripreme pred operaciju katarakte

Pre operacije mora se proveriti i opšte zdravstveno stanje pacijenta. Zbog toga je neophodno uraditi neke osnovne laboratorijske analize i pregled interniste. Nekoliko dana pre operacije potrebno je ukapavati antibiotske kapi u oba oka. Ukoliko pacijent uzima neku redovnu oftalmološku ili drugu (internističku) terapiju mora obavestiti lekara o tome. Lekar će odlučiti da li se terapija može uzimati redovno ili neke lekove treba ukinuti nekoliko dana pre operacije.

Tok operacije katarakte

Standardne operacije katarakte rade se po principu dnevne hirurgije što znači da posle intervencije pacijent odlazi kući. Operacija se radi u lokalnoj anesteziji a vrlo retko u opštoj, što će proceniti hirurg. To znači da je pacijent tokom intervencije budan ali ne oseća bol. Pre operacije pacijenta obavezno pogleda lekar anesteziolog koji će biti prisutan tokom operacije. Anesteziolog daje svu potrebnu terapiju kao i blagi sedativ da bi pacijent bio opušten za vreme operacije. Od velikog je značaja da pacijent za vreme operacije bude miran i da saradjuje sa hirurgom.

Posle anesteziološkog pregleda mora se maksimalno proširiti zenica na oku koje se operiše tako da se više puta ukapavaju kapi za širenje zenica. Operacija katarakte traje 10 – 15 minuta. Ova vrsta operacije zove se fakoemulzifikacija i podrazumeva da se zamućeno sočivo uz pomoć ultrazvuka razmekša i postepeno evakuiše iz oka. Za izvodjenje operacije koriste se specijalni, fako aparati vrhunske preciznosti. U Oculus bolnici koristi se fako aparat Infiniti (Alcon) jedan od vodećih aparata za ovu vrstu hirurgije na svetu.Tokom operacije lekar ukloni zamućeno prirodno sočivo i u njegovu „kesicu“ postavi veštačko intraokularno sočivo (IOL). Sama operacija je uglavnom bezbolna i kratkotrajna. Može se osetiti blaga nelagodnost ali ne i bol.

Operisano oko se uglavnom zaštiti do prve kontrole. Cilj operacije katarakte je da se popravi smanjenje vida koje je nastalo zbog katarakte.  Operacija katarakte neće popraviti druge uzroke smanjenja vida kao što su glaukom, dijabet ili promene u žutoj mrlji.

Oporavak posle operacije katarakte

Oporavak posle operacije katarakte je brz i komforan. Neki pacijenti posle prestanka lokalne anestezije osećaju blago grebuckanje u oku. Već na prvoj kontroli vid je značajno bolji ali obično se vid popravlja u prvih nekoliko dana. Prva kontrola radi se sutradan posle operacije. Na kontroli pacijent dobija odgovarajuću terapiju u uputstva vezana za postoperativni oporavk. Ograničenja nisu velika i svode se na to da operisano oko treba zaštititi od pritiska (ne pljuskati vodom, ne brisati peškirom, spavati na suprotnoj strani) i ne raditi teške fizičke poslove i vežbe.

Lekari koji operišu kataraktu