Degeneracija žute mrlje je oštećenje žute mrlje koje se javlja kod starijih osoba. Kako se životni vek globalno produžio, tako ovo oboljenje predstvlja rastući problem u oftalmologiji.  Žuta mrlja ili macula je deo mrežnjače koji je odgovoran za centralni vid. Bolest ne dovodi do potpunog slepila. Kod nje se javlja gubitak centralnog vida dok je okolni (periferni) vid očuvan. Degeneracija žute mrlje nije bolna i osoba vrlo često ne primeti nikakve promene sve dok ne dođe do značajnog oštećenja centralnog vida. Glavni simptom je zamućen, nejasan centralni vid koji se ne može korigovati naočarama. Bolest zahvata oba oka ali je jedno oko uvek više zahvaćeno. Može se javiti kao suvi i vlažni oblik bolesti. Najčešće je lečenje anti-VEGF lekovima uspešno i zaustavlja dalje pogoršanje vida. Kod 25-30% pacijenata javlja se poboljšanje vida.

Dijagnoza bolesti žute mrlje

  • Proveru vidne oštrine na blizinu
  • Proveru vidne oštrine na daljinu
  • Ispitivanje pomoću Amslerove rešetke
  • Merenje očnog pritiska
  • Širenje zenica uz pomoć kapi i pregled očnog dna
  • Snimanje žute mrlje i mrežnjače pomoću OCT-a.

Zakažite pregled

Telefonom

Lečenje bolesti žute mrlje

Vitaminski suplementi

Naučnim istraživanjima je utvrđeno da visoke koncentracije antioksidanata i cinka smanjuju rizik od napredovanja degeneracije žute mrlje. Zbog toga se u lečenju ove bolesti primenjuju različiti vitaminski preparati koji smanjuju progresiju bolesti. Takođe je značajna i promena načina života u smislu zdrave ishrane sa upotrebom velikih količina zelenog voća i povrća, fizička aktivnost i prestanak pušenja.

Anti-VEGF terapija

Anti-VEGF injekcije predstavljaju grupu lekova koji smanjuju nastajanje novoformiranih nekvalitetnih krvnih sudova. Oni su odgovorni za  propuštanje tečnosti i krvi u okolno tkivo i  pojavu otoka u žutoj mrlji koji prouzrokuje promene centralnog vida. Ovi lekovi mogu biti delotvorni u mnogim bolestima oka kod kojih dolazi do otoka i promena u žutoj mrlji.

Laser fotokoagulacija

Laser fotokoagulacija se koristi se u početnim fazama bolesti kada nema mnogo novostvorenih patoloških krvnih sudova ili kod dijabetičke maculopatije. Laserskim pečatima se unište patološki krvni sudovi i tako se spreči pojava krvarenja i otoka. Intervencija je kratkotrajna, bezbolna i obavlja se ambulantno.

Vitrektomija

Kada u žutoj mrlji dođe do formiranja membrana i drugih strukturnih promena u tkivu retine jedini način lečenja je hirurški – vitreoretinalna hirurgija. Vitrektomija zahteva primenu vrlo specifičnog instrumentarijuma kao i savremenih visoko specijalizovanih aparata da bi se uspešno izvela.

Lekari koji se bave lečenjem žute mrlje