Keratokonus je bolest kod koje dolazi do deformacije rožnjače u obliku kupe (konusa). Uglavnom zahvata oba oka ali obično ne počinje istovremeno. Oboljenje je evolutivno, neizlečivo i opisane su četri faze razvoja bolesti. Zbog keratokonusa niko nije izgubio vid i uvek postoji odgovarajući tretman bolesti.

Kako nastaje keratokonus

Uzrok kertatokonusa je nepoznat. Može biti povezan sa alergijom ili genetskom komponentom. Keratokonus se retko javlja pre puberteta. Niko osim lekara koji prati bolest, ne može da predvidi kojim tempom i do kog stadijuma će keratokonus napredovati. Keratokonus ne izaziva slepilo. Sa dostupnim terpapijskim mogućnostima, većina ljudi može da vodi normalan život uprskos keratokonusu.

Keratokonus

Keratokonus

Simptomi keratokonusa

Nekada se keratokonus može javiti u blagoj formi  i bez znakova evolucije kada se naziva forme fruste keratoconus. Simptomi keratokonusa su vezani za poremećaj vida.

PRVI STADIJUM

U početnoj fazi bolesti prisutan je astigmatizam. U početku, astigmatizam nije nepravilan (iregularan) ali se uglavnom javlja kosi astigmatizam. Takodje,  za ovaj stadijum bolesti karakteristična je česta promena i rast dioptrije. Moguće je osim naočara koristiti i meka kontaktna sočiva za korekciju vida.

Keratokonus najčešće počinje u pubertetu. Nekada se javlja i kasnije, što bi trebalo da bude znak sporije progresije bolesti.

DRUGI STADIJUM

U drugom stadijumu bolesti astigmatizam već postaje iregularan usled veće i nepravilne zakrivljenosti rožnjače. Tada se vid ne može dobro korigovati naočarima, ali se uz pomoć tvrdih gas- propusnih sočiva postiže normalna vidna oštrina. U ovoj fazi keratokonusa, u zavisnosti od brzine evolucije bolesti, treba pratiti dalji tok i redovno menjati kontaktna sočiva.

TREĆI STADIJUM

Daljim napredovanjem keratokonusa, već počinju da se javljaju strukturne promene u tkivu rožnjače. Usled njene sve izraženije deformacije i istanjenja, dolazi do pojave zamućenja rožnjače. Nošenje kontaktnih sočiva postaje nelagodno i sve je teže odrediti odgovarajuća sočiva i dolazi do smanjenja vida.

ČETVRTI STADIJUM

Ovo je poslednji stadijum evolucije keratokonusa. Otprilike 10-20% pacijenata dođe do ovog stadijuma evolucije. Zamućenja na rožnjači su obično centralna, različite veličine i odgovorna su za značajno smanjenje vida. Rožnjača se deformiše, tako da kontaktno sočivo vrlo često ispada iz oka.

Lečenje keratokonusa

Keratokonus se ne može izlečiti, važno je naći najbolji način korekcije vida. Korigovanje vida se vrši:

Hirurške intervencije koje se primenjuju kod keratokonusa su:

  • Ugrađivanje kornealnih implanata – prstenova (za korekciju vida)
  • cross-linking (za zaustavljanje napredovanja bolesti)
  • transplantacija rožnjače (presađivanje rožnjače) kod postojanja značajnih zamućenja centralnog dela rožnjače

Zakažite pregled

Telefonom

Karakteristike

  • Keratokonus se ne može izlečiti
  • Uvek postoji najbolji način korekcije vida
  • Važno je da jedan isti lekar prati pacijenta
  • Lekar će odlučiti kada je pravo vreme za odgovarajuću intervenciju
  • Najbolja oštrina vida postiže se sa adekvatnim gas propusnim kontaktnim sočivima

Lekari koji se bave keratokonusom