Macular hole ili „rupa“ u makuli je stanje koje dovodi do iznenadnog krivljenja i deformacije slike  na jednom oku. Rupa u makuli je bolest starijeg doba i obično se javlja posle 60 godina starosti, nešto češće kod žena nego kod muškaraca. Ovu bolest ne treba mešati sa senilnom degeneracijom macule koja se javlja takodje kod starijih ljudi.

Kako nastaje rupa u makuli

Najčešće nastaje kao posledica skupljanja vitreusa. Vitreus je providni gel koji ispunjava unutrašnjost očne jabučice i omogućava loptasti izgled oka. Sa godinama dolazi do razredjivanja ovog gela i do pojave blagih zamućenja u njemu. Upravo zbog toga ovaj gel se može skvrčiti, skupiti i na taj način se raskidaju jako tanke veze izmedju njega i  mrežnjače na koju on naleže. Prilokom skvrčavanja gel sa sobom može povući i vrlo tanku mrežnjaču i na njoj napraviti oštećenje u obliku  male rupe. Ukoliko se ovakvo oštećenje javi u predelu makule dolazi do pojave rupe u makuli.

Najčešći faktori rizika za nastanak ”rupe” u makuli su:

Rupa u makuli

Rupa u makuli

Lečenje

Nekada se rupa u makuli i problemi sa vidom mogu vremenom povlačiti i poboljšati. Međutim nekad dolazi do pogoršanja i daljeg napredovanja smanjenja vida.

Ukoliko se stanje pogoršava lečenje zahteva hiruršku intervenciju koja se naziva vitrektomija. U toku ove,  komplikovane operacije, lekar odstrani izmenjeno tkivo u unutrašnjosti oka a u oko ubaci mešavinu gasa i vazduha.

Osobe koje su dobile rupu u makuli na jednom oku su pod rizikom da se to može dogoditi i na drugom oku, pa stoga moraju ići na redovne kontrolne preglede.

Zakažite pregled

Telefonom

Lekari koji se bave rupom u makuli