Pterigijum (lat. Pterygium) je zadebljanje konjunktive u unutrašnjem uglu oka koje leptirasto polako prelazi ivicu rožnjače i napreduje prema njenom centru.

Kako nastaje pterigijum

Ne zna se tačan uzrok nastanka ali je utvrdjeno da se javlja češće u mediteranskim zemljama gde duvaju vetrovi i jače je UV zračenje. Promena se obično javlja kod starijih osoba mada se može javiti i kod mladjih osoba koje su više izložene suncu i vetrovima.

U početnoj fazi se vidi kao malo zadebljanje na konjunktivi na kome se vide prošireni krvni sudovi. Napredovanjem bolesti ovo zadebljhanje postaje sve veće i vidljivije i počinje da prerasta preko rožnjače. U uznapredovalim slučajevima može dovesti  do pojave astigmatizma značajnog stepena ili do gubitka vida ako predje preko centralnog dela rožnjače.

Pterigijum

Pterigijum

Simptomi pterigijuma

U početnoj fazi pterigijum ne daje nikakve simptome osim što estetski smeta zadebljala i crvena konjunktiva u unutrašnjem uglu oka. Kasnije se javljaju:

  • Jako crvenilo unutrašnjeg ugla oka
  • Osetljivost na dim i prašinu
  • Osećaj grebanja i stranog tela u oku
  • Suvo oko
  • Astigmatizam
  • Nemogućnost vida ako preraste preko zenice

Lečenje pterigijuma

Lečenje zavisi od stepena razvoja pterigijuma i simptoma koje daje.

Ukoliko je pterigijum mali koriste se veštačke suze. Kod početnih pterigijuma obavezno je nositi sunčane naočare sa UV zaštitom.

Ukoliko je pterigijum veliki, prelazi velikim delom preko rožnjače i ometa vid onda se leči hirurškom intervencijom. Hirurška intervencija se radi u lokalnoj anesteziji i nakon  2 – 3 dana od operacije moguć je povratak na radne aktivnosti. Postoji mogućnosti ponovne pojave pterigijuma.

Zakažite pregled

Telefonom

Lekari koji operišu pterigijum