Začepljenje (ili okluzija) krvnih sudova u unutrašnjosti oka izaziva poremećaj ili potpuni gubitak vida. Može se javiti u arterijama ili venama oka. Kada dođe do infarkta u oku, kao i u ostalim delovima tela, dolazi do odumiranja tkiva koje taj začepljeni krvni sud hrani.

Vrste začepljenja krvnih sudova oka

U zavisnosti krvnog suda gde se javi začepljenje, infarkt u oku može biti:

  • Okluzija retinalnih arterija
  • Okluzija retinalnih vena
  • Okluzija centralne retinalne arterije
  • Okluzija centralne retinalne vene
Infarkt oka

Infarkt oka

Okluzija retinalnih arterija

Okluzija retinalne arterije ili neke njene grane je bezbolna, iznenadna i dovodi do gubitka periferalnog ili centralnog vida. Gubitak vida zavisi od toga koji deo retine je ostao bez ishrane, ukoliko je to predeo žute mrlje to će se svakako odraziti na gubitak centralnog vida.

Lečenje je najčešće bezuspešno i pokušava se u prvih 12 sati od pojave infarkta. Može da se desi spontan oporavak vida u određenom stepenu tokom vremena.

Okluzija retinalnih vena

Okluzija retinalne vene javlja se uglavnom na jednom oku. Može da dovede do smanjenja i gubitka vida, ili do slepih mrlja. Najčešće se dogadja kod osoba sa arterijskom hipertenzijom ili dijabetesom.

Uzrok nastanka okluzije je najčešće tromb. Na očnom dnu se vidi krvarenje u regionu odgovarajuće vene, a u periodu oporavka mogu se javiti novo stvoreni nekvalitetni krvni sudovi. Tada je potrebno preventivno uraditi laserfotokoagulaciju.

Okluzija centralne retinalne arterije

Okluzija ove arterije dovodi do trenutnog, bezbolnog gubitka vida na tom oku. Nastaje kao posledica embolusa koji potiče najčešće iz karotidnih arterija. Studijama je utvrdjeno da 2/3 ljudi koji su dobili okluziju centralne retinalne arterije ima visok krvni pritisak, bolesti srca i promene na karotidama.

Nema efektivnog lečenja okluzije centralne arterije.

Okluzija centralne retinalne vene

Dovodi do naglog, bezbolnog gubitka ili smanjenja vida. Inicijalno oštećenje vida obično govori o daljem toku bolesti. Ukoliko je ono veće i posledice će biti teže.

Vrlo je česta pojava neovaskularnih krvnih sudova mrežnjače i dužice koji vode u pojavu neovaskularnog komplikovanog glaukoma. Novostvoreni krvni sudovi vrlo često dovode do krvavljenja u staklastom telu oka. Zbog toga je jako važno pratiti pojavu stvaranja novih krvnih sudova i prevenciju njihovog razvoja smanjivati primenom laser fotokoagulacije.

Lečenje

Podrazumeva praćenje promena. Ukoliko je potrebno uraditi:

Zakažite pregled

Telefonom

Važno

Pacijenti kod kojih se desilo začepljenje arterije retine moraju ići na ispitivanja vezana za kardio-vaskularni sistem kao što su:

  • ispitivanje stanja karotidnih krvnih sudova,
  • hipertenzija,
  • holesterol itd.

Lekari koji se bave lečenjem krvnih sudova mrežnjače