To je velika grupa relativno retkih genetskih oboljenja rožnjače kod kojih dolazi do taloženja različitih materija u providno tkivo rožnjače. Distrofije rožnjače zahvataju oba oka, imaju sporu progresiju i mogu dovesti do gubitka vida. Uglavnom se javljaju familijarno.

Kako nastaju distrofije rožnjače

Najčešće kod distrofija rožnjače dolazi do taloženja raznih materija u tkivo rožnjače što smanjuje njenu providnost i utiče na vid pacijenta. Vreme javljanja bolesti i simptomi variraju kod različitih formi distrofija. Bolest se nasledjuje i vrlo često u istoj familiji ima više obolelih.

Granular dystrophy

Granular dystrophy

Vrste distrofija rožnjače

Postoji više od 20 različitih tipova distrofija rožnjače. One se obično grupišu po slojevima tkiva rožnjače koji zahvataju pa se dele na:

  • Prednje (površne) distrofije
  • Stromalne distrofije (zahvataju dublje slojeve rožnjače)
  • Zadnje (endotelijalne) distrofije koje zahvataju najdublje slojeve rožnjače

Simptomi distrofija rožnjače

Simptomi distrofija variraju u zavisnosti od vrste ali se uglavnom svode na to da smanjenje providnosti tkiva rožnjače utiče na vidnu funkciju oka. U zavisnosti od tipa distrofije simptomi mogu biti različiti, od neprimetnih  pa do potpunog gubitka vida.

  • Recidivirajuće erozije rožnjače
  • Zamućenja rožnjače različitog izgleda
  • Astigmatizam
  • Zamućen vid

Lečenje distrofija rožnjače

Kod recidivirajućih erozija koje se javljaju kod površnih distrofija lečenje je pre svega simptomatsko jer erozije izazivaju bol u očima. Primenjuju se veštačke suze, terapeutsko kontaktno sočivo ili u težim slučajevima Excimer laser (PRK). Ukoliko vid nije značajno ugrožen distrofije rožnjače ne zahtevaju lečenje već samo redovno praćenje. Kada dodje do značajnog oštećenja vida lečenje je hirurško (transplantacija rožnjače).

Zakažite pregled

Telefonom

Lekari koji rade transplantaciju rožnjače