Endoftalmitis (lat. Endophthalmitis) je upala unutrašnjosti očne jabučice. Sadržaj očne jabučice je zatvoren prema spoljašnjoj sredini i on je normalno potpuno sterilan za razliku od površine oka koja je stalno pod uticajem različitih mikroorganizama. Unutrašnje infekcije oka su jako ozbiljna i urgentna stanja jer mogu dovesti do gubitka vida a često i do gubitka oka.

Kako nastaje endoftalmitis

Unutrašnja infekcija oka može nastati na dva načina i to:

  • Egzogenim putem: kada mikroorganizmi udju u oko iz spoljašnje sredine bilo prilikom operacija oka, prilikom povreda oka ili širenjem infekcije sa površine u unutrašnjost oka
  • Endogenim putem: infekcija dolazi u oko putem krvi i obično se javlja kod imunološki jako oslabljenih organizama

Ponekad se unutrašnja upala oka može javiti posle nekih operacija oka bez obzira na sterilne uslove i odlično izvedenu operaciju. To se dešava veoma retko ali se može desiti posle svake operacije kod koje se ulazi u unutrašnjost oka: katarakta, transplantacija rožnjače ili antiglaukomske operacije.

Ilustracija upale očne jabučice

Ilustracija upale očne jabučice

Simptomi endoftalmitisa

Endoftalmitis tipično nastaje 2 – 5 dana posle operacije ali se u blažoj formi može javiti i nedeljama kasnije. Simptomi endoftalmitisa su:

  • Progresivno smanjenje vida
  • Osetljivost na svetlo
  • Bol i otok prisutan u okolini oka

Vrlo je važna pravovremena dijagnoza bolesti. Ukoliko se infekcija ne leči u pravom trenutku prognoza je jako loša.

Lečenje endoftalmitisa

Dijagnoza se postavlja na specijalističkom pregledu. Terapija mora biti adekvatna, često se uzima uzorak i šalje na mikrobiološku analizu a onda ciljano izabere antibiotik. Antibiotici se daju u kapima, oralno ili čak i intravenski.  Vrlo često je terapija hirurška kada se radi operacija vitektomije.

Zakažite pregled

Telefonom

Lekari koji leče endoftalmitis