Fuks-ova distrofija rožnjače (lat. Dystrophia endothelialis Fuchs) je bolest kod koje dolazi do smanjenja broja ćelija najdubljeg sloja rožnjače (endotela). Ove ćelije održavaju normalnu količinu vode koja ulazi u tkivo rožnjače i tako je održavaju providnom. To je progresivna bolest koja u uznapredovalom stadijumu dovodi do potpunog zamućenja rožnjače i gubitka vida.

Kako nastaje Fuks-ova distrofija

Bolest je urodjena i najčešće nasledna. Nekada može nastati kao posledica genske mutacije tako da u tim slučajevima nije vezana sa nasleđem.

Fuksova distrofija rožnjače

Fuksova distrofija rožnjače

Simptomi  Fuks-ove distrofije

Simptomi bolesti vezani su za disfunkciju endotelnih ćelija rožnjače (najdubljeg sloja rožnjače koji je sastavljen samo od jednog reda specifičnih ćelija). Uloga ovih ćelija je da ne dozvoljavaju preveliki ulazak vode u tkivo rožnjače da bi ona ostala providna. Najčešće bolest ima dva stadijuma razvoja.

Prvi stadijum

U ovom stadijumu simptomi su jako blago izraženi ili uopšte ne postoje. Najčešći simptom je otok rožnjače ujutru, nakon budjenja što dovodi do zamućenja vida koje se gubi tokom dana.

Drugi stadijum

  • Zamućen vid tokom čitavog dana
  • Osetljivost na svetlost
  • Smanjenje simptoma u uslovima smanjene vlažnosti vazduha (fen za kosu, avion)
  • Pojava mehurića na površini rožnjače koji pucaju što prouzrokuje jak bol
  • Na mestu puknutih mehurića stvaraju se ožiljci koji dovode vremenom do trajnih ožiljaka na rožnjači

Lečenje Fuks-ove distrofije

Lečenje zavisi od stadijuma bolesti. U početnom stadijumu zahteva godišnje kontrole da bi se merila debljina rožnjače (pahimetrija) i pratile promene na endotelu rožnjače (konfokalna biomikroskopija).

U drugom stadijumu bolesti, kada su simptomi izraženi bolest se mora tretirati. Ne postoji način da se bolest izleči već je cilj da se umanji simptomatologija a to su pre svega jaki i neprijatni bolovi koji se stalno ponavljaju.To se postiže na više načina i to:

  • Izlaganje suvom vazduhu (fen za kosu)
  • Korišćenje slanih kapi i masti koji izvlače vodu iz rožnjače
  • Postavljanje terapeutskog mekog kontaktnog sočiva

Jedino pravo lečenje bolesti u uznapredovaloj fazi je transplantacija rožnjače.

Zakažite pregled

Telefonom

Lekari koji se bave Fuchs-ovom distrofijom